Ton Willems

Op 22 november 2021 bereikte ons het trieste nieuws dat Ton Willems overleden is aan de gevolgen van Corona.

Midden jaren ’90 werd Ton actief binnen Theatergroep Trappaf. Bijna als vanzelf kroop hij met ons de speelvloer op. Echtgenote Karin was al actief bij de groep. Langzaam deed live-muziek zijn intrede bij de toneelstukken in het openluchttheater en Karin sloot zich aan als saxofoniste. Tevens grimeerde zij en later werd dit aangevuld met spel en zang. Ook Ton en Karins kinderen hadden plezier met het meespelen in een theaterproductie. De stap was klein voor Ton om samen met zijn gezin de weg naar het theater te vinden en gezamenlijk tijd te besteden aan deze fantastische hobby.

Ton was op het toneel te vinden in openluchttheaterstukken als ‘Tijls Waterwissewasje’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’, midden jaren ‘90. Ook bij het zaaltoneel stond hij op de bühne. Zo was hij op de planken te vinden bij een pittig spel als ‘Het testament van de hond’. Bij het toneelspel ‘De Zieners’ was er het lef ’n stevige rol aan te pakken maar hier ontdekte Ton gaandeweg dat zijn ambities en plezier vooral lagen bij de techniek die bij een theaterstuk komt kijken.

Ton Willems (Rechts) in de lokale speelfilm ‘Schaduwspel’.

Jarenlang mochten we van Tons krachten gebruik maken achter de schermen zoals bij decorbouw en belichting. De plek wáár decors en grote rekwisietstukken te bouwen was soms een probleem. Ton schroomde niet bij zijn superieuren van de GTI -het bedrijf waar hij werkte- te informeren én het voor elkaar te krijgen dat er ’n ruimte ter beschikking werd gesteld door de werkgever!

Op Tons kunde kon ook op bijzonder korte termijn ’n beroep worden gedaan. Een zéér ernstig ongeval binnen het gezin van de persoon die de decorploeg aanstuurde en tevens  de licht- en geluidstechniek verzorgde maakte het onmogelijk dat jaar die taak te vervullen bij het sinterklaastoneel, een van de activiteiten van Theatergroep Trappaf. Aan Ton werd gevraagd of hij op zo’n korte termijn deze flinke taak op zich zou durven en kunnen nemen. Hij stemde toe en heeft zich bijzonder van zijn taak gekweten, iets waar wij hem zeer erkentelijk voor waren; honderden kinderen die op de komst van de Goedheiligman wachten moeten teleurstellen was geen optie.

Ton Willems (midden) bij een repetitie van ‘Tijls Waterwissewasje’.

In totaliteit stak Ton zo’n twaalf jaren zijn armen uit de mouwen voor de Theatergroep maar ook later was hij beslist nog aanspreekbaar voor bijzonder projecten. Zo nam hij plaats in een jeep als Schotse bevrijder voor de scène in de lokale speelfilm ‘Schaduwspel’ waar de geallieerden feestelijk worden binnengehaald.

Met evenveel energie als hij zijn krachten gaf aan Theatergroep Trappaf deed hij als fervent voetballiefhebber dat later voor Taxandria. De aandacht voor de amateursport won het langzaam van de aandacht voor het amateurtheater. Zo kan het gaan bij hobby’s, geen punt. We zijn dankbaar voor de energie en tijd die Ton vrijmaakte voor Theatergroep Trappaf en zijn bijzonder ontdaan dat zijn leven zo abrupt tot een einde moest komen.

Ton bereikte de leeftijd van 63 jaren. We wensen Karin, Sjoerd, Kim en Kristi alle sterkte toe om het verlies van hun echtgenoot en vader te verwerken.